Boomkwekerij Richard de bie B.V.biezonder groen

menu

‘Bij ons staan klimaat en natuur centraal’

Bedrijfshistorie

In 1862 gaat de dan 37-jarige Adrianus (Jaon) van Aelst in op een verzoek van een aantal adellijke jagers om te experimenteren met het uitzaaien van boomzaden op zaaibedden wat dan tot dusver slechts met groenten gedaan werd. Door dit uiteindelijk succesvolle experiment mag Jaon van Aelst de feitelijke aanstichter van het familiebedrijf genoemd worden. Gaandeweg wordt zijn dochter Joanna (''Sjoke'') steeds vaker in de bedrijfsvoering betrokken waardoor de omzet vergroot wordt en aangevangen wrodt met export naar het westelijk deel van Duitsland en de Belgische Kempen. Voor vader de aanleiding het bedrijf op naam van zijn dochter te zetten die er bewust voor koos haar naam met dubbel a te gaan schrijven: Boomkwekerij Joanna van Aalst. In 1875 komt dan de naam De Bie in beeld, wanneer Joanna trouwt met Petrus Waltherus De Bie die echter in 1895 al komt te overlijden, gevolgd door het overlijden van de oprichter in 1900. In 1902 verandert de bedrijfsnaam in Wed. De Bie-van Aalst en rond 1910 wordt deze ter ere van de oprichter verrijkt met een toevoeging: Boomkwekerij De Pijnboom, Wed. de Bie-van Aalst en Zonen. Ondertussen is de omzet flink gestegen en word er steeds verder weg geëxporteerd. Vanaf december 1924 tot en met 1988 mocht de zeldzame titel Koninklijke aan de bedrijfsnaam toegevoegd worden. Een titel die alleen is weggelegd voor bedrijven van groot aanzien en onberispelijke reputatie.
Ondanks de beide wereldoorlogen en economisch mindere tijden kende het bedrijf in grote lijnen steeds een gestage groei die echter in de tweede helft van de jaren zeventig zwaar geremd werd en het uittreden van een van de eigenaren er toe leidde dat het bedrijf in de toenmalige vorm beëindigd werd. In 1982 besluit Sjoke's kleinzoon Richard een doorstart te maken onder de naam Boomkwekerij Richard de Bie B.V. Het oorspronkelijke bedrijf is dan zwaar gereduceerd en rijp voor modernisering. Desondanks slaagt Richard de Bie erin met een klein team het bedrijf weer terug te brengen naar de toonaangevende positie die de onderneming in vroeger tijden had. In 1991 treden de zonen van Richard, Henk en Michael toe in het bedrijf om het vervolgens in 1996 definitief over te nemen. Vijf generaties en een roemrijke geschiedenis verder is het bedrijf nog steeds in volle groei.


Voor een gedetailleerde beschrijving van de bedrijfshistorie verwijzen wij hier graag naar het relaas van dhr. Richard de Bie.

 

Copyright 2017 | Boomkwekerij Richard de Bie b.v. | Algemene Voorwaarden